Ad Geerdink is geen ’talking head’ in ’De Verwonderingh’

De verwondering overbrengen die hij elke dag weer bij zichzelf ontdekt. Dat is wat museumdirecteur Ad Geerdink op 2 september wil overbrengen op zijn publiek. Niet door een gortdroog geschiedenislesje, maar met dynamische beelden en muziek wil hij zijn fascinatie voor de Gouden Eeuw delen met de bezoekers van het Enkhuizer muziektheaterspektakel ’De Ontdeckingh’.’Zijn’ Westfries Museum profileert zich als hét museum over de Gouden Eeuw en wil de betekenis van deze dynamische en economisch voorspoedige periode voor West-Friesland duiden. „Bijna dagelijks ontdek ik met verwondering weer nieuwe aspecten, kleine verhalen, nieuwe visies en perspectieven. Het is als een puzzel, steeds komen er weer stukjes om in te passen.”

DWDD University-achtig

„In mijn theaterlezing ’De Verwonderingh’, een beetje DWDD University-achtig, licht ik er twee personen uit: Bernardus Paludanus en David Pietersz de Vries. Paludanus is de Enkhuizer stadsdokter die vanuit de hele wereld mensen trok met onder meer zijn rariteitenkabinet. Dat was de verbeelding van de verwondering van die tijd. Mensen kregen dingen te zien waarvan ze niet wisten dat ze bestonden, de verbeelding van een wereld die groter en gevarieerder bleek.”
Toevallig heeft het Westfries Museum onlangs een schenking gehad van allerlei naturalia, waaronder een krokodil en een ’zaag’ van een zaagvis. In het museum wordt Paludanus geëerd met een eigen kamer vol bijzondere vondsten uit alle hoeken van de wereld. Er staat zelfs een echt rariteitenkabinet, een kunstige kast vol laatjes en kastjes waarin ook particulieren hun ’rariteiten’ gingen verzamelen.
„Paludanus’ tijdgenoot De Vries uit Hoorn was schipper, koopman en reder. Zijn carrière laat zien dat de mensen van toen de wereld als hun speelveld zagen, hoewel ze er dagen over deden om in Den Haag te komen en maanden onderweg waren naar de Oost. Daarom zo fascinerend. Maar er waren in die tijd ook slachtoffers, zoals de zeelieden van door de Barbarijse kapers ingenomen schepen, die werden verkocht als christenslaven. Er werden hier in West-Friesland loterijen georganiseerd om met de opbrengst zeelieden te kunnen terugkopen.”
Verwacht als bezoeker van de lezing geen ’talking head’. „Met het decor van ’De Ontdeckingh’ hebben we zovéél mogelijkheden. Voor het beeld zijn we afhankelijk van wat er in de tijd is geproduceerd. Maar we hebben prachtige schilderijen die zo groot worden gepresenteerd dat ik er als het ware in kan lopen. En met Menno van Wees van Grapefruit Moon zijn we bezig om zelf animaties te maken.”
Ook is er livemuziek van het traditionele muziekkwartet De Zoete Inval. De leden van de groep bespelen allerhande instrumenten als viool, mandoline, mandola, gitaar, rommelpot, rinkelbom, doedelzak en hakkebord. De hele theaterlezing duurt zo’n anderhalf uur en begint om half negen ’s avonds. „Het is voor mij iets nieuws, hoewel ik uiteraard al wel lezingen heb gegeven. Maar hiermee wil ik alle zintuigen bespelen. En misschien heb ik er wat aan voor het museum, want hier vernieuwen we ook steeds de presentatievormen.”

NHD 20 juli | Theo Groot

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten