Theater De Ontdeckingh is ’unicum’

Dertig microfoonzenders, 28 speakers, twee enorme videobeamers met eigen koeling, 3745 meter stroomkabel, 944 meter datakabel, 5443 meter steigerpijp, 189 lampen, 1350 stoelen. Op het Enkhuizer Zand verrijst uit het niets een giga openluchttheater waarin de komende weken De Ontdeckingh wordt gespeeld. Voor de acteurs zal het wennen zijn. Voor velen is het toneel van de Nieuwe Doelen al een behoorlijke speelruimte, op het recreatieoord is er een veelvoud aan bühne te vullen.

De spin in het technische web van de voorstelling is oud-Enkhuizer Wannes van der Veer (30), die in samenspraak met producent Frans van Leeuwen het licht en geluid heeft ontworpen en verantwoordelijk is voor de complete theatertechniek. Maandag begon hij met een ploeg mensen aan de opbouw en tot en met de dag na de première zal hij er nog intensief mee bezig zijn.

,,Het is mijn beroep, maar voor mij is dit ook een unicum om op deze schaal te werken. Leuk om mee te maken en deze ervaring op te doen. Het is hard werken, we moeten in korte tijd veel doen. Tot nu toe zijn we nog bezig met de ‘harde’ opbouw, zoals de tribune en de basis van het decor, vandaag komt er een vrachtwagen vol technische uitrusting. Dan gaan we tot tien uur ‘s avonds door en de laatste dagen tot een uur of twee ‘s nachts.”

De ambitieuze muziektheaterproductie rond de Enkhuizer ontdekkingsreiziger Jan Huygen van Linschoten en cartograaf Lucas Janszoon Waghenaer heeft een vracht aan techniek met projecties zoals bij De Thuishaaldertjes, maar dan van een fors maatje meer. Alleen al het toneel meet 37,5 bij 10 meter, daarachter zijn plateaus op diverse niveaus waarop wordt gespeeld en beelden worden geprojecteerd van onder meer schilderijen, schepen, interieurs en gebouwen. Het toneel wordt omsloten door twee dijken.

De ruwe opbouw wordt door gespecialiseerde bedrijven met steigermateriaal uitgevoerd. ,,Dat moet gewoon goed gebeuren voor de veiligheid. Ook de tribune is door een bedrijf geplaatst. Wel hebben we het aantal iets luxere eerste rangs stoelen in het midden verhoogd. Daar is bij de kaartverkoop veel belangstelling voor”, weet Van der Veer.

Alleen het achterdeel van het toneel wordt overdekt. ,,Als we alles overkappen, zouden we bij windkracht vijf de voorstelling al moeten annuleren. We hebben wel rondom watertanks voor een contragewicht van 56.000 kilo, de brandweer is ze al aan het vullen.” Dit weekeinde wordt met zeven technici alle apparatuur op zijn plaats gezet en gehangen. Maandag beginnen de repetities met de acteurs. Die moeten uiteraard aan de enorme ruimte wennen, maar dan ook worden het licht en het geluid gefinetuned.

Van der Veer werd op de RSG Enkhuizen al gegrepen door de theatertechniek, waar hij door docent Frédéric Dorfmann mee in aanraking werd gebracht bij cabaret en de schoolrevues. Op zijn zeventiende werd hij toegelaten tot de Hogeschool voor de Kunsten, waar hij in vier jaar op de opleiding Techniek en Theater een allround theatertechnicus werd. De twee jaar daarna haalde hij zijn Master of Scenography aan het Frank Mohr Institute. Hij werkte freelance aan producties voor onder meer Orkater, het Nationale Toneel, het Noord Nederlands Toneel, Johan Fretz en Via Berlin.

Op zondag 26 augustus is er een speciaal NHD-arrangement (11 euro korting met code NHD268). Op de overige voorstellingen krijgen NHD-lezers een korting van 10 procent als zij tijdens het bestelproces de code NHD10 invoeren. Reserveren kan via: www.ontdeckingh.nl

NHD  |  Theo Groot  |  10 augustus 2018

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.      Sluiten